Project references

Facts:

  • Location: Eindhoven, the Netherlands
  • Year: 2003
  • Client: Eindhoven city council
  • Architect: Abel Cahe
  • Photo: Jannes Linders, Peter Cox

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum is located in central Eindhoven, Netherlands, on the east bank of the Dommel river. In 2003 the existing listed monument designed by architect A.J. Kropholler (old building) was thoroughly renovated and integrated within architect Abel Cahen’s design (new building). It’s distinctive architectural design, alongside its collection and exhibitions programme make the Van Abbemuseum a unique place for modern and contemporary art.

The heart of the new building is a 27-metre-high tower with inward-sloping walls, onto which every floor opens out. Sweeping flights of stairs and a musical lift form striking vertical traverses. Each floor has its own internal structure, sometimes high and monumental, sometimes modest or surprising in form.

The façade of the new building is clad with Offerdal quartzite. This grey shell, which changes in hue from silver-grey to dark anthracite depending on the weather conditions, accentuates the angular, sleek design of the new building, forming an expressive contrast with the light and surprisingly transparent spaces within.

Material deliverance:

1500 m² Offerdal facade panels natural surface 60 cm x 60 cm, t: 30 – 40 mm.