Project references

Facts:

  • Location: Uppsala, Sweden
  • Year: 2017
  • Architect: 3XN
  • Client: Akademiska hus og Uppsala universitet
  • Environmental certification: "Environmental building - silver level"
  • Photo: Thomas Harrysson, Adam Mørk

Uppsala University Segerstedt house

Uppsala University is the oldest university in the Nordic region with 45,000 students and is an international workplace for more than 600 employees dedicated to world-class research and education. Nestled in the Uppsala Botanic Gardens, the designers have created a beautiful harmony between the lush surrounding fauna and the vibrant interior of the building. A modern workspace has been created, full of light, colour and naturalistic elements. The core of the building consists of a light open atrium with an eye catching oak staircase which joins together the various floors. A variety of different work zones can be found, from open plan office spaces, rooms designed for group collaboration and more secluded private work areas.

To tie in with the Botanic Gardens which surround the building, green tones were a central theme to the project styling, which included vertical gardens throughout the building and grass-like carpets. Further naturalistic elements including natural stone flooring and steps (antique brushed tiles of light Oppdal quartzite in 30cm width and random lengths) and oak furniture & fittings – adding an aura of gravitas to reflect the profile of the university. Segerstedthuset is built as a sustainable house with high environmental standards. Efficient energy use, healthy material selection, quiet indoor environment, good ventilation and high moisture safety are critical criteria. Solar cells on the roof contribute to the house’s energy supply. Environmental and sustainability perspectives are included in the restaurant’s activities. In addition to the house there are loading places for electric cars and electric bicycles. The building is environmentally certified according to the system “Environment Building”, at the level of silver.

Material deliverance:

1550 m² light Oppdal tiles antique brushed surface (30 cm x rl, t: 18 mm)
250 rl light Oppdal treads (37 cm x rl, t: 20 mm) with bevelled and honed visible edge
300 rl plinths (50 cm x rl, t: 8 mm) with bevelled and honed visible edge
Light Oppdal risers