Project references

Facts:

  • Location: Holmestrand, Norway
  • Year: 2011-2016
  • Client: Bane NOR
  • Architect: Gottlieb Paludan Architects
  • Project planning: Rambøll
  • Awards: Betongtavlen 2017

Holmestrand Station

Holmestrand’s new railway station is the world’s first mountain station. Natural stone from the Norwegian mountains was a natural choice of material inside a mountain hall. Tiles of Otta Pillarguri phyllite, with their golden tones, contributes to a beautiful, solid and warm expression, both in the station hall and along the platforms.

The location inside a giant mountain hall required the blasting and construction of a new 12 kilometre tunnel through rock. The task posed enormous technical challenges in terms of design, construction technology, acoustics, ventilation and fire-proofing. There is an elevator from the top of Holmestrandfjellet, 70 meters down to the station hall.

The hall has four tracks and two platforms. It is 870 meters long, 30 meters wide and from the top of the railway tracks to the internal ceiling it is about 12 meters. The train station is the first in the world to combine platforms and trains that drive through the station at a speed of up to 250 km/h. A pressure relief tunnel is one of several steps taken that will prevent people on the platform from experiencing an unpleasant pressure every time the train passes by. In addition, the tunnel inlets are shaped like trumpets.

Material deliverance:

4200 m² Otta Pillarguri tiles natural surface 20/30/40 cm x rl, t: 18-25 mm
1000 m² Otta Pillarguri rust tiles 20/30/40 cm x rl, t: 18-25 mm
250 m² Otta Pillarguri tiles honed surface 20/30/40 cm x rl, t: 18 mm
250 m² Otta Pillarguri stair treads and landings (repos)